Szybki posiłek
Chińska zupka
Chińska błyskawiczna zupka, czyli makaron z dodatkami smakowymi zalewany wrzątkiem, bije rekordy popularności. Jest to posiłek niedrogi – kupić go można już za złotówkę, dostępny w każdym, najmniejszym nawet sklepiku. Szybko pozwala nam on poczuć sytość – ale niestety trawienie zupki chińskiej to proces długotrwały… W jej składzie znajduje się tak wiele niezdrowych, obciążających nasz przewód pokarmowy składników, że zalegają one w żołądku nawet i dwie godziny. Mogą powodować wzdęcia i bóle. Zawarty w dużych ilościach glutaminian sodu fatalnie wpływa na pracę naszej wątroby.
Saszetki z dodatkami smakowymi często zawierają tłuszcz, który dodaje się do makaronu i zalewa następnie wodą. Nie jest to jednak ani olej rzepakowy ani słonecznikowy, jakiego używamy w domu do smażenia czy sałatek. Ten z saszetki to tak zwany utwardzony olej roślinny, zawierający niebezpieczne tłuszcze trans, które stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia. Warto wiedzieć, że również sam makaron używany w chińskich zupkach jest wstępnie w fabryce poddawany procesowi podsmażania, co oznacza, że dostarczamy do swego organizmu jeszcze więcej kiepskiej jakości tłuszczów!
Najnowsze komentarze