Jak zrobić pieczarki marynowane?
Ciekawą formą spędzania wolnego czasu jest dla entuzjastów kulinariów robienie domowych przetworów. Jednak również początkujący miłośnicy kuchennej krzątaniny mogą wynieść wiele radości z przygotowywania różności do słoików. Niezwykle wdzięczne jest marynowanie pieczarek, gdyż grzyby te zawsze wychodzą obłędnie pyszne i ciężko jest się im oprzeć. Najprostsze przepisy są najlepsze, dlatego z łatwością przygotujemy własne pieczarki i zapakujemy je w słoiki.
Składniki na pieczarki marynowane
Na zrobienie sześciu średniej wielkości słoików marynowanych pieczarek będziemy potrzebować 3 kilogramy tych grzybów (najlepiej wybierać małe sztuki), 2 średnie marchewki, 1 dużą cebulę, a jako dodatki 6 liści laurowych, gorczycę oraz ziele angielskie. Zalewę natomiast z łatwością przygotujemy z 5 szklanek wody, 1 szklanki octu 10%, do tego potrzebujemy jeszcze 5 łyżek cukru i łyżeczkę soli. Dodatkowo przyda nam się łyżka soli oraz łyżeczka kwasku cytrynowego. Należy przygotować też słoiki, a także porządnie wyszorować i wyparzyć przeznaczone im wieczka. Gdy mamy zgromadzone wszystkie składniki, możemy przejść do kolejnego etapu.
Sposób przygotowania
Pieczarki dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Oczyszczoną i pokrojoną w kostkę marchew gotujemy w lekko osolonej wodzie przez kilka minut. Pokrojoną w półtalarki cebulę przelewamy wrzątkiem. Następnie w wodzie z dodatkiem soli i kwasku gotujemy pieczarki przez maksymalnie 10 minut. Przygotowane wcześniej słoiki wykładamy na dnie cebulą i marchewką, następnie układamy pieczarki. Całość zalewamy wrzącą zalewą. Pieczarki będą gotowe po trzech dniach.
Najnowsze komentarze